Folclorul autentic a adunat românii de pretutindeni la Şimleu Silvaniei

Nu mai puţin de 14 ansambluri folclorice din ţară şi din străinătate au defilat vineri, în Şimleu Silvaniei, începând cu ora 18,30, pe traseul: strada 1 Decembrie 1918 – strada Carpaţi – strada Ion Creangă – scena de pe Podul Nou, etalându-şi cu mândrie portul specific zonei din care provin. Parada portului popular a fost cea care a deschis cea de-a XIV ediţie a „Festivalului internaţional de folclor pentru românii de pretutindeni – La fântâna dorului”, găzduit de urbea de sub Măgură, în perioada 11-14 iulie. Manifestarea din acest an a reunit circa 450 de artişti, respectiv ansambluri folclorice din judeţele Tulcea, Argeş, Olt, Vâlcea, Dolj, Suceava, Satu Mare şi Sălaj. Din Sălaj participă: Ansamblul Folcloric “Barcăul” al Clubului Copiilor din Şimleu Silvaniei, Ansamblul “Cununa” al Clubului Copiilor din Jibou, Ansamblul Folcloric al Clubului Copiilor din Cehu Silvaniei – “Codruleţu” şi Ansamblul “Derşidana” din localitatea Derşida. De asemenea, printre participanţii se mai numără şi ansambluri de peste hotare: Maramureşul Istoric, Bucovina şi Republica Moldova.
Pleiada costumelor populare pe străzile din oraş şi apoi reunite la scena amenajată pe Podul Nou a fost urmată de inedit spectacol de folclor, susţinut de ansamblurile participante.

„Iată că acest festival, care a început în urmă cu 14 ani, are loc şi acum şi putem spune că festivalul nostru a trecut deja la buletin. După 14 ani, mă bucur foarte mult că şi în acest an am reuşit să-l organizăm. Deşi situaţia financiară naţională nu este cea mai roză, noi, şimleuanii, ne ambiţionăm de fiecare dată şi atâtă timp cât vom fi sănătoşi vom organiza şi acest festival extraordinar. Vreau să mulţumesc, evident, celor care l-au creat, respectiv familiei profesorilor Neaga şi Clubului Copiilor din oraşul Şimleu Silvaniei, să mulţumesc tuturor acelor care de-a lungul istoriei lui, respectiv în cei 14 ani, au avut grijă ca acest festival să fie finanţat. Dacă în anii trecuţi i-am avut parteneri şi pe cei de la Ministerul de Externe – Departamentul Românilor de Pretutindeni, din păcate, anul acesta nu îi avem, dar nu este niciun fel de problemă pentru că probabil o să îi avem parteneri, din punct de vedere financiar, în anii care vor urma. Mulţumim Consiliului Judeţean, care, de fiecare dată, s-a implicat în desfăşurarea acestui eveniment, cu ce a putut şi a dorit, evident. Vă felicit pe toţi cu mult drag că aţi ales să fiţi prezenţi astăzi aici. Mult succes tuturor”, a menţionat, în deschiderea manifestării, Septimiu Ţurcaş, primarul oraşului Şimleu Silvaniei.

Pretorul sectorului Rîşcani, prezent, în premieră, în Şimleu

La ediţia din acest an a festivalului a fost prezentă şi o delegaţie din oraşul Chişinău, din componenţa căreia a făcut parte şi conducerea sectorului Rîşcani, sector cu care urbea de sub Măgură este înfrăţită. Aflat pentru prima dată în Şimleu Silvaniei, vădit emoţionat, pretorul sectorului Rîşcani, Mihail Cârlig, a mărturisit faptul că a găsit aici exact ospitalitatea şi căldura pe care le cunoaştea doar din descrieri. „Nu de mult am semnat cu domnul primar un acord de înfrăţire, de colaborare, dar, să vă spun sincer, acesta nu a fost unul doar de protocol, ci unul cu suflet, pe care l-am simţit din dialogul nostru, prin prezenţa domnului primar şi a echipei din Şimleu Silvaniei la Chişinău, la evenimentele noastre. Cu toate că sunt pentru prima dată în acest oraş cunosc de mai mult timp cultura şi inteligenţa acestei localităţi. Ştiu de ospitalitatea şi de căldura acestui oraş şi acum vă spun că ştiu, tot din spusele domnului primar, şi nu am crezut că într-o persoană poate să fie atâta dragoste pentru plaiul natal. Mă bucur că suntem astăzi aici şi am venit cu mare drag să fim alături la acest eveniment foarte important, iar căldura şimleuanilor o simt aşa cum a fost descrisă”, a concluzionat oficialul din Republica Moldova.

Un bun venit le-a urat şi deputatul Lucian Bode, nu uitând, totodată, să transmită felicitări tuturor celor implicaţi în organizarea manifestării. De asemenea, printre oficialităţile prezente, s-a numărat şi inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj, Gheorghe Bancea.

Muzică folk, în ultima seară a festivalului
În cea de-a doua zi a evenimentului, respectiv sâmbătă, 12 iulie, începând cu ora 18, s-a desfăşurat partea a II-a a spectacolului folcloric, susţinut de formaţiile prezente, iar duminică, cei prezenţi au avut parte, începând cu ora 18, de o seara rezervată muzicii uşoare, pe scenă urcând formaţiile: Arena, Dj Rinno & Silvia, Dudu Isabel şi formaţia Rollghet Band. Un scurt recital de muzică folk, susţinut de Mircea Vintilă, a încheiat ediţia din acest an a manifestării din localitatea şimleuană.
Festivalul Internaţional de Folclor “La Fântâna Dorului” este un eveniment organizat sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Asociaţiei Culturale “La Fântâna Dorului”, Asociaţiei de Tineret “Silvatin”, Primăria şi Consiliul Local Şimleu Silvaniei şi Clubul Copiilor din Şimleu Silvaniei.

One Thought to “Folclorul autentic a adunat românii de pretutindeni la Şimleu Silvaniei”

  1. euro

    cum sai mai ai parteneri pe cei de la minister,dle primar ca neaga sa umplut de ieuroi si de roni cu decontarile false.nul intreba nimeni, nu se sesizeaza primaria, inspectoratul, politia si parchetul ? chiar nimeni, ia intrebatil ? citi bani tiau ramas ba gavrila in 14 ani ? vezi ca trebuie sa dai socoata

Leave a Comment